Vi tar debatten!

Skärmavbild 2020-08-23 kl. 19.25.16.png

På Expressens debattsida pågår just nu en diskussion om huruvida ett ökat byggande i trä skulle kunna bli en nackdel för klimatet (enligt Plåt & ventföretagen).

Vi håller naturligtvis inte med och här finns vår replik.

Nedan kan du läsa en sammanfattning av den.

”Att bygga mer i trä är det enda alternativet vi har för framtiden just nu. Att minska Co2-avtrycket och belastningen vid produktion av bostäder och all annan nyproduktion är en ödesfråga. Den bör vara prioriterad och styras politiskt.

Att man styr riktningen just mot trä är inte det viktiga, eller att kravet skall vara just enbart trä. Det viktiga är att leda bort spåret från den traditionella produktionen, med hundraåriga egenintressen av att bevaka befintliga roller och marknadsandelar, till en hållbar cirkulär produktion. 

Det går att skapa ett mycket sundare inomhusklimat eftersom trä ger möjlighet att skapa en diffusionsöppen konstruktion. Det kan enkelt jämföras med t.ex. en gummistövel där man till 100 % måste förlita sig på mekanisk ventilation (och de plåt- och ventilationsentreprenader som satt kraven).
Eller så kan man välja att leva i en läderstövel där “konstruktionen” andas helt naturligt (även om den självklart också är i behov av god ventilation).

Betong och stål är bra material och ska användas där det behövs och där det saknas alternativ.

Men de ska ska bytas ut där det finns andra system och material som är mer Co2-neutrala”.

Läs mer om Grönbo och se filmen där vi berättar mer om vår ekologiska byggfilosofi här.