Vernum Fastigheter blir delägare i Grönbo!

Grönbo har fått en ny delägare i Vernum Fastigheter AB. Nyordningen innebär att Grönbo kommer att kunna öka sin produktion från 150 lägenheter per år till 500. Företaget räknar med att de behöver utöka personalstyrkan med 20 personer.

 

Vernum Fastigheter har förvärvat 40 procent av aktierna i Grönbo. Resterade del av aktierna delas lika mellan grundarna Anders Eriksson och Mattias Henriksson.

– Vi har haft en häftig resa sedan starten 2015 och med de nya delägarna i ryggen kan vi accelerera utvecklingen och utöka produktionen rejält, säger Mattias Henriksson som förutom att vara delägare också är företagets projektchef.

 

Idag har Grönbo 50 anställda varav 30 finns i fabriken och resten arbetar ute på byggsiterna.

– Vi har påbörjat rekryteringen av mer personal och det kommer att bli cirka 20 nya medarbetare i hela organisationen.

 

Vernum har sedan 2017 varit en viktig beställare och samarbetspartner för Grönbo och just nu producerar Grönbo 250 lägenheter åt dem i Mariestad, Norrtälje och Sundsvall.

– De kommer att ha behov av 500 nya lägenheter per år och alla dessa order läggs nu hos Grönbo. Vi har sedan kapacitet att utöka till 1 000 per år om det skulle krävas, berättar Mattias.

 

Grönbos vd Anders Eriksson tycker det är roligt att ett större fastighetsbolag med tydliga hållbarhetsambitioner ser så stor potential i Grönbos byggsystem.

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete under åren, men nu kan vi jobba ännu närmare för att öka produktiviteten och sänka kostnaden och klimatavtryck, säger Anders som är vd för Grönbo.

 

Verum Fastigheters vd Fredrik Lindberg betonar att för dem är det vitalt att vara med och förändra byggbranschen för att minska det enorma klimatavtryck som den står för.

Han tycker att byggprocessen som Grönbo utvecklat, tillsammans med Verums utvecklingschef är briljant.

– Hög kvalitet, resurssnålt fantastiskt inomhusklimat, ungefär hälften av byggtiden jämfört med betong och med rekordlågt klimatavtryck tror vi att vi bara är i början av utvecklingen. Vi ser väldigt många möjligheter framåt och det ska bli roligt att vara med på resan, kommenterar han.

 

För Grönbo betyder det nya upplägget att de säkrar produktionen i fabriken och för Vernum handlar det om att ha säkra leveranser.

– Från början talade vi om ett ramavtal men den här lösningen blev mycket bättre för båda parter, säger Mattias Henriksson

 

Det Vernum har fastnat för är Grönbos ekologiska byggsystem för flerbostadshus som de menar ligger helt rätt i tiden.

– Vernum är oerhört dedikerade när det gäller miljöfrågor. Vi har också en unik egen lösning när det gäller reducering av ljud som håller mycket hög kvalitet, berättar Mattias.

 

Han hävdar att vartenda material som går in i produktionen analyseras för att se om det kan bytas ut mot något med lägre klimatavtryck.

– Ambitionen har varit att minimera alla emissionsmaterial, det vill säga oljebaserade produkter, säger Mattias.

 

Nu står Grönbo i startgroparna för att provköra det nya egenutvecklade digitala styrsystemet som de ”snickrat” på ända sedan starten i Bjurträsk

– Vi har haft en arbetsgrupp som under de senaste två åren enbart arbetat med styrsystemet. Grönbo Digital System kommer att genomsyra hela byggprocessen. Så småningom blir det även en produkt som vi kan sälja till andra träindustrier, berättar Mattias

 

Han konstaterar att det idag finns många som ritar i 3D men Grönbo projekterar alla delar i systemet så att det inte blir glapp mellan olika discipliner.

– När inga kunskapsglapp uppstår på vägen blir processen av betydligt högre kvalitet och vi sparar en avsevärd mängd tid i hela byggprocessen och minskar risken för fel och onödigt spill, avslutar Mattias Henriksson.